Spiseforstyrrelser

Hypnose og spiseforstyrrelser


Flere og flere mennesker lider i dag af en eller anden form for spiseforstyrrelse - nogen spiser for meget mens andre spiser for lidt.


Definitionen på en spiseforstyrrelse lyder således:


Spiseforstyrrelser er en række psykologiske tilstande, der får usunde spisevaner til at udvikle sig – Det er en psykisk lidelse, der er kendetegnet ved et usundt og tvangspræget forhold til mad, krop og vægt. Spiseforstyrrelser kommer til udtryk på forskellige måder – nogen spiser for meget – nogen spiser for lidt.


Spiseforstyrrelse er en samlet betegnelse for flere tilstande eller lidelser med beslægtede karakteristika. De mest kendte spiseforstyrrelser er anoreksi (Anorexsia Nervosa) og bulimi (Bulimia Nervosa), men der er igennem årene dukket flere op.

Hypnose og spiseforstyrrrelser

Derudover at en person med en spiseforstyrrelse har problemer med at forholde sig til mad, så har denne også problemer i forhold til egne tanker og følelser.


Ud fra dette klassifiseres spiseforstyrrelser som psykiske lidelser i officielle diagnosesystemer.


Årsager til spiseforstyrrelser


Det er ingen enkle årsager til at nogen personer udvikler spiseforstyrrelser. Man regner med at nogen personer kan være specielt sårbare, sådan at de i forbindelse med nogle udløsende faktorer udvikle en spiseforstyrrelse.


Sårbarhedsfaktorer kan være af genetisk (arvelig), en tillært adfærd eller psykologisk (personlighedsmæssig) art.


Miljømæssige- og familiemæssige forhold,  kan også være vigtige for, om en person udvikler spiseforstyrrelse eller ej. Vestlig kultur og mediapåvirkning med stærke slankeidealer, specielt for kvinder, har muligvis også en vis betydning for hvorfor nogen udvikler spiseforstyrrelser.


Man antager også at der kan være flere mekanismer som er med til at opretholde spiseforstyrrelser. Disse kan være af fysiologisk, psykologisk eller social karakter.


Forekomst af spiseforstyrrelser

Der er en klar tendens til, at flere kvinder end mænd rammes af spiseforstyrrelser, bl.a. er 90% af dem der har bulimi, kvinder.
Spiseforstyrrelser forekommer ofte i miljøer, hvor det er stort fokus på krop og præstation. Dette gælder også inden for eliteidrætsmiljøer, dans og ballet, og blandt modeller. Det antages at ca. 5.000 personer her hjemme har anoreksi, 30.000 bulimi og 40.000 lider af tvangsoverspisning.


Den primære risikogruppe er unge kvinder mellem 14 og 25 år, men spiseforstyrrelser findes i alle aldre og hos både drenge, piger, mænd og kvinder.


Typer af spiseforstyrrelser


 • Anoreksi (Anorexia nervosa)
  Nervøs Spisevægring er nok den spiseforstyrrelse de fleste tænker på, når man taler om mennesker med en spiseforstyrrelse. En der lider af Anorexi, er en person der bevidst begrænser sit madindtag til ekstrem små mængder, samtidig med at denne ofte træner overdrevet meget.


 • Bulimi (Bulimia nervosa)
  Mennesker med bulimi er stærkt optagede af mad, og har perioder med overspising, som efterfølges af forskellige måder, hvorpå de hurtigt kan få maden ud igen.
  De mest almindelige måder at få maden ud på, er selvfremkaldte opkastninger eller overdreven brug af afføringsmidler. Personer med bullimi oplever dårlig samvittighed og skamfølelse efter at have spist meget, og opkast kan opleves som en renselse.


 • Overspisning
  En overspiser skifter mellem:
        • at spise meget mad uden egentlig at være sulten,
        • og at forsøge på at slanke sig.
  Evnen til at mærke sult og mæthedssignaler fra kroppen er forstyrret. Ofte vil følelser eller kropslige fornemmelser fortolkes som sult eller reduceres ved ekstreme slankeregler.
  Dette medfører at andre behov hun/han ikke får dækket bliver dulmet ved trøstespisning.


 • Megareksi
  Det er ofte mænd som udvikler denne type spiseforstyrrelse. Som en modsætning til anoreksi har denne personen et stort behov for at være stor i form af muskler.
  De spiser proteinrig mad, og træner overdrevet meget. Som en del af lidelsen gøres der ofte også brug af anabole steroider.

      (Megareksi har ikke fået plads som selvstændig diagnose i officielle diagnosesystemer.)


 • Ortoreksi
  Mennesker med denne spiseforstyrrelse er overdrevent optaget af at spise sundt og rigtig. Dette kan gå ud over livskvaliteten, og flere forskere mener, at dette er en form for tvangslidelse.
  Ortoreksi har ikke fået plads som selvstændig diagnose i officielle diagnosesystemer.


 • NES – Night eating syndrome - Læs HER


 • BED - Binge Eating Disorder

        Er når en person har en tvangsmæssig overspisning som udløser en stor skam- og skyldfølelse opkast eller lign. adfærd.


 • ARFID:

  Er når en person prøver at undgå (eller begrænse) sit indtag af mad. Modsat anorexi er personen her ikke motiveret af et forvrænget kropsbillede eller et ønske om at tabe sig.

 • Udrensende lidelse:
 • Er en lidelse, hvor personen har en gentagende udrensende adfærd, med henblik på at tabe sig. Denne adfærd kan være opkastning,       afføringsmidler, vanddrivende medicin mv. Denne spiseforstyrrelse involverer ikke overspisning.


Hypnose og spiseforstyrrelser


Erfaringerne med at arbejde med hypnosen i forhold til spiseforstyrrelser er gode, men som i alle andre situationer skal den enkelte have lyst til en forandring, være klar til at tage ansvar for sit eget liv og ikke mindst kunne se sig selv uden pågældende problem.


De problemstillinger jeg oftest oplever, at klienterne kommer med er overspisning, NES, og sukkerafhængighed.


Alle spiseforstyrrelser er ADFÆRD - enhver adfærd er udløst af følelser, som igen er udløst af tanker - det hele hænger sammen. En man indstillet på at ændre vaner og mindset, så er hypnose og hypnoterapi fantastisk til spiseforstyrrelser.


Læs om vægttabsforløb HER


Læs om Gastric Band Hypnose forløb HER